Dokters

Mijn werk als huisarts heb ik vele jaren graag gedaan. Door een aantal jaren wonen en werken in het buitenland en werken en leren vanuit diverse andere invalshoeken heb ik besloten om de medische wereld en specifiek dokters op een andere manier van dienst te zijn, dan als huisarts.

Naast de basale patientenzorg wordt er van dokters in de huidige complexe tijd van vele kanten van alles verwacht. Dit vraagt om vaardigheden, die niet altijd in de medische opleiding zaten. Burn-out komt steeds vaker voor en zelfzorg wordt van steeds groter belang.

Omdat ik het vak uit persoonlijke ervaring ken, kan ik artsen ondersteunen vanuit compassie en enthousiasme voor het vak. Vaak gaat het over het (weer) kontakt maken met de originele motivatie om in het vak te stappen en duidelijker weten, wat jij als arts nodig hebt om de lol in het vak te behouden of weer te vinden en (nog) beter voor jezelf te zorgen. De metafoor die hierbij past: het is belangrijk om eerst het zuurstofkapje zelf op te zetten, voordat je anderen goed kunt helpen. Dit betekent het heft in eigen handen nemen en in persoonlijk leiderschap stappen. Enkele vragen die daarbij passen zijn: Wat heb jij nodig om je op te laden? En ruim je daar voldoende tijd voor in? Wat maakt het vak voor jou nu juist zo interessant en waar ben jij specifiek goed in? Hoe kan je je werk zo organiseren, dat die aspecten een duidelijke plek krijgen?

Mijn werk met artsen heeft diverse vormen: individuele coaching, supervisie, begeleiding van intervisie groepen, en op maat gemaakte trajecten voor teams of gezondheidscentra. Ik werk als supervisor/intervisor bij de huisartsopleiding van Rotterdam en geef en ontwikkel enkele cursussen voor de LHV-academy (Landelijke Huisartsen Vereniging). Bovendien ben ik een geregistreerd supervisor voor de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap). Bovendien heb ik mijn krachten gebundeld met anderen in het bedrijf Lemniscaap waarvan de focus Medisch Leiderschap is. (www.lemniscaap.com)