Uitstelgedrag

Een heerlijke tijd van zomer is achter de rug en ik geniet er nog ten volste van na terwijl buiten de herfst begint. Fijn om weer eens de tijd genomen te hebben om na te denken over wat er echt belangrijk is voor me. En nu is dan de periode aangebroken voor die (nieuwe) plannen in combinatie met verse energie. Dus werd mijn aandacht getrokken naar het fenomeen ‘procrastinatie’. Want hoe ga ik ervoor zorgen, dat ik die dingen die ik echt belangrijk vind ook daadwerkelijk ga doen en niet blijf uitstellen?

Piers Steel is een hoogleraar psychologie die de resultaten van veel onderzoeken naar dit fenomeen bij elkaar heeft gevoegd in het boekje “Uitstelgedrag”. Het blijkt dat sommige mensen meer aanleg hebben tot uitstelgedrag dan anderen. Hij heeft alle verzamelde informatie samengevat in de ‘procrastinatievergelijking‘. Altijd leuk om wat logica te brengen in een grotendeels irrationeel fenomeen. En dan ook nog wetenschappelijk onderbouwd…

Verwachting: De waarschijnlijkheid of kans van een beloning door deze activiteit. Hoe groter de kans is dat we de beloning ook echt ontvangen voor deze actie, hoe liever we de actie willen ondernemen.

Waarde: Hoeveel levert deze actie je op? Hoe belangrijk is het voor je? Hoe groter de opbrengst van een actie, des te sneller zal het onze aandacht trekken.

Impulsiviteit: Hoe impulsiever je bent, des te gevoeliger zal je zijn voor uitstel. Impulsiviteit vermenigvuldigt de effecten van Uitstel en daarom hebben impulsieve mensen het gevoel dat de effeten van de minder acuut zijn – in elk geval in het begin.

Uitstel: De korte termijn kosten van uitstel lijken in het moment vaak zwaarder te wegen dan kosten in de toekomst. Als de deadline voor een taak steeds verder de toekomst in wordt geduwd, neemt Uitstel toe en neemt onze motivatie om aan deze taak te beginnen af.

Deze vergelijking verklaart een van de meest schadelijke ascpecten van uitstelgedrag: de kloof tussen voornemens en handelingen. “Je wilt het morgen niet af laten weten, maar je ontdekt steevast dat je verslapt zodra het morgen is…”

Als er dingen zijn die je wel erg belangrijk vindt maar steeds maar niet doet, kan deze formule daarbij helpen. Waar zou je bijvoorbeeld iets kunnen beïnvloeden, zodat de uitkomst van de formule meer kans geeft op het daadwerkelijk uitvoeren van de taak/het project dat je wilt doen? Hoe kun je je natuurlijke neiging om uit te stellen in goede banen leiden? Hoe kan je jezelf het beste helpen? Voor mij helpt het bijvoorbeeld als ik er voor zorg, dat er minder ruimte is voor mijn impulsieve aard om te reageren als ik echt iets wil afmaken: geen mails open, bureau leeg en telefoon uit.

Welk plan wil jij echt uitvoeren en verdwijnt toch steeds naar beneden op je to do list? Probeer er eens op deze manier naar te kijken! Ik hoor graag het resultaat!

Stop it!

En om even wat luchtigheid te brengen in het onderwerp ‘procrastinatie‘ hier een oplossing die ook zou kunnen werken. Het is een ouder filmpje wat een parodie geeft op het onderwerp coaching. De bottomline is: “Stop it!” Die eens proberen als je weer eens uitstelgedrag vertoont??

 

Kloktijd versus innerlijke tijd

charlie

Ik heb net een mooi boek gelezen van de Nederlandse filososfe Joke Hermsen: “Stil de tijd- pleidooi voor een langzame toekomst”. In dit boek maakt de schrijfster onderscheid tussen kloktijd en innerlijke tijd. Voor het woord innerlijke tijd geeft zij meerdere synoniemen, die diverse filosofen hebben gebruikt: persoonlijke tijd, ware tijd, windstilte van de ziel, […]

Continue reading...

Stap uit je comfort zone!

giphy

Ik koos het lied “Changes” om het leven van David Bowie te vieren. Eén van mijn helden die in januari is overleden. December de maand van dankbaarheid en reflectie. Januari de maand van het zetten van intenties voor dit jaar. En nu in februari moeten we dan echt die intenties waar gaan maken. Met overgave. […]

Continue reading...

Compassie=

compassion

Ik vind deze tijd van het jaar heerlijk en realiseer me dat dat niet voor iedereen geldt. Voor sommigen is dit de meest eenzame periode van het jaar. Ik wens iedereen toe dat ze ondanks alles zich toch kunnen verbinden met de heelheid van ons zijn. De heelheid van ons allemaal op deze wereld die […]

Continue reading...