Kloktijd versus innerlijke tijd

Ik heb net een mooi boek gelezen van de Nederlandse filososfe Joke Hermsen: “Stil de tijd- pleidooi voor een langzame toekomst”.
In dit boek maakt de schrijfster onderscheid tussen kloktijd en innerlijke tijd. Voor het woord innerlijke tijd geeft zij meerdere synoniemen, die diverse filosofen hebben gebruikt: persoonlijke tijd, ware tijd, windstilte van de ziel, werkelijke tijd, tijd als duur, kosmische tijd. Allemaal als tegenhanger van de kloktijd.
De kloktijd die ervoor zorgt, dat we voortdraven van afspraak naar afspraak. Die uiteraard ook veel goeds oplevert in onze georganiseerde tijdperk, maar die beperkingen heeft als deze onze enige leidraad in het leven is.
De innerlijke tijd geeft ons de mogelijkheid om te mijmeren, om te dagdromen, niks te doen, ons te vervelen en te fantaseren: vaak beschreven als de voorwaarde voor creativiteit en het vermogen tot vernieuwing.

Zij beschrijft onder andere hoe de zoektocht naar meer innerlijke tijd van alle tijden is.

Al in de klassieke Griekse filosofie (tijd van Plato en Aristoteles) moest de mens aangespoord worden tot rust en nietsdoen. Rust en nietsdoen werden benoemd als de voorwaarden van cultuur en beschaving.
Waardoor die innerlijke tijd bedreigd wordt is over de tijd natuurlijk wel veranderd: In de huidige tijd is dat voor veel mensen al die schermpjes zoals computer, telefoon, televisie, tablets etc:
De computer lijkt ons een soort van “overkomen”. In plaats van hulpmiddel lijkt de computer soms een dictator functie in ons leven te hebben ingenomen: er is altijd nog wel wat te doen, wat uit te zoeken, wat te verbinden, wat te werken, watt e lezen, wat te checken etc.
Charlie Chaplin maakte er al een film over in 1936: “Modern times”. Dit was een aanklacht op het industriele tijdperk, waarin Chaplins’ menselijkheid lijkt te worden vermalen door alle machines. Alleen aan het eind in deze clip creëert hij een moment van “innerlijke tijd”. Er lijkt eigenlijk nog niet veel veranderd sindsdien. We blijven maar draven.

charlie

Charlie Chaplin: “We think too much and feel too little. More than machinery we need humanity.”

Ik denk dat we beiden nodig hebben: kloktijd en innerlijke tijd. Hoe is bij jou de verhouding tussen innerlijke tijd en kloktijd? Welke van de twee heeft meer aandacht nodig? Hoe wil je met beiden zijn?

 

 
Stil de tijd!

Een mooi gedicht als handvat om ruimte te geven aan de innerlijke tijd:

Het is laat zoals ieder jaar,
de tijd zit krap in zijn heden,
vandaag is steeds weer geweest
steek dus het licht aan dat de toekomst nog uitspaart,
spreek het brood aan dat nog niet doof is,
maak de taal waar achter zijn tekens,
spel het vlees, stil de tijd, leef nog even –

Gerrit Kouwenaar
(uit: Een geur van verbrande veren, 1991)

Stap uit je comfort zone!

giphy

Ik koos het lied “Changes” om het leven van David Bowie te vieren. Eén van mijn helden die in januari is overleden. December de maand van dankbaarheid en reflectie. Januari de maand van het zetten van intenties voor dit jaar. En nu in februari moeten we dan echt die intenties waar gaan maken. Met overgave. […]

Continue reading...

Compassie=

compassion

Ik vind deze tijd van het jaar heerlijk en realiseer me dat dat niet voor iedereen geldt. Voor sommigen is dit de meest eenzame periode van het jaar. Ik wens iedereen toe dat ze ondanks alles zich toch kunnen verbinden met de heelheid van ons zijn. De heelheid van ons allemaal op deze wereld die […]

Continue reading...

Ben je helemaal opgeladen

Ik las het boek “Are you fully charged?” (vert. “ben je helemaal opgeladen?”) van Tom Rath. Hij gebruikt gegevens uit heel veel diverse wetenschappelijke onderzoeken om zijn theorien op te baseren. ZIjn conclusie is dat er 3 voorwaarden belangrijk zijn om je goed opgeladen te voelen: ENERGIE INTERACTIE BETEKENIS Wat me aanspreekt in de ideeen […]

Continue reading...